Planerar du att renovera badrummet på egen hand behöver du se till att du har den finansiella möjligheten, att arbetet blir fackmannamässigt gjort samt att din försäkring täcker eventuella skador.

Här delar vi med oss av allt du behöver veta inför att du ska renovera badrummet på egen hand. Läs vidare så hjälper vi dig på vägen mot dina badrumsdrömmar. 

Jämför och hitta ett renoveringslån

För att drömmen om ett nyrenoverat och fräscht badrum ska slå in behöver du se till att du har de ekonomiska förutsättningarna för att göra det möjligt. Att låna till en renovering är sällan att rekommendera, då du riskerar att betala onödigt mycket för din renovering när man räknar med räntan på lånet.

Ska du trots det låna till din badrumsrenovering kan det vara klokt att kolla på ett renoveringslån. Ett annat alternativ är se över ditt bolån, och om du kan skapa låneutrymme där.

Allt du behöver göra innan du jämför är att räkna ut hur mycket du behöver låna och hur mycket ränta du är villig att betala. 

Kontakta ditt försäkringsbolag

När du har sett till att du har ett renoveringslån och de ekonomiska förutsättningarna för att sätta igång med din badrumsrenovering behöver du kontakta ditt försäkringsbolag för att undersöka om din försäkring gäller om det skulle uppkomma skador under renoveringens gång. Har du en försäkring som täcker eventuella skador behöver du se till att arbetet blir fackmannamässigt utfört enligt branschreglerna utan slarv, annars är risken att skadeersättningen från försäkringsbolaget uteblir. 

Visar det sig i stället att din försäkring inte täcker eventuella skador som uppstår under badrumsrenoveringen behöver du utöka din försäkring hos ditt nuvarande försäkringsbolag, alternativt byta till ett försäkringsbolag som erbjuder en mer heltäckande lösning. 

Följ gällande branschregler

En annan viktig punkt att ta upp när du planerar att renovera ditt badrum på egen hand är att jobbet behöver bli fackmannamässigt gjort och följa gällande branschregler.

Branschreglerna du behöver ha koll på är 

  • Byggkeramikrådets branschregler för våtrum (BBV)
  • Säkra våtrum (GVK)

Följer du dem under din badrumsrenovering utför du arbetet enligt fackmannamässiga föreskrifter. 

Anställ hantverkare efter behov

Eftersom du inte får utföra elinstallationer på egen hand och rörkopplingar behöver utföras av proffs är det lämpligt att undersöka företag och hantverkare som kan hjälpa dig under renoveringens gång. Det är bra både för din egen säkerhet och för en mer tidseffektiv badrumsrenovering.