Att renovera ett litet badrum kan vara något av en utmaning, men det finns saker du kan tänka på för att maximera utrymmet och skapa en funktionell och stilfull oas.

Här är några tips som kan hjälpa dig på vägen!

Planera noggrant

Innan du börjar riva kakel eller beställa nya armaturer är det viktigt att ha en detaljerad plan. Mät noggrant och skissa upp ditt badrum för att få en överblick över vad som är möjligt att göra. Tänk på hur du använder badrummet och vad som är viktigast för dig. Är det till exempel mer förvaringsutrymme, bättre belysning eller en större dusch du är ute efter? Se över dina behov och gör en prioriteringslista!

Använd speglar och ljusa färger

Färgvalet har en stor inverkan på hur rymligt ett litet badrum känns. Ljusa färger, som vitt, ljusgrått och pastelltoner, reflekterar ljuset och får rummet att kännas större och luftigare. Kombinera gärna med stora speglar, som också reflekterar ljuset och skapar en illusion av mer utrymme. En spegelvägg eller en spegel som täcker hela handfatet kan göra underverk för ett litet badrum.

Optimera förvaringen

Förvaring är ofta en utmaning i små badrum, men det finns smarta lösningar för att maximera utrymmet. Välj väggmonterade hyllor och skåp för att frigöra golvyta. Använd utrymmet ovanför toaletten och dörren för extra hyllor. Inbyggda nischer i duschen är också en utmärkt lösning för att förvara schampo och andra duschprodukter utan att det tar upp för mycket utrymme.

Tänk multifunktionellt – med en spegel med dold förvaring eller en handdukshållare som också fungerar som en hylla kan du spara en hel del plats.

Välj kompakta och multifunktionella möbler

När du väljer möbler till ditt lilla badrum bör du i första hand satsa på kompakta och multifunktionella alternativ. Ett väggmonterat handfat tar mindre plats än ett traditionellt och ger ett mer öppet intryck. Duschkabiner med skjutdörrar är också ett utmärkt val eftersom de inte kräver extra utrymme för att öppnas. Om du verkligen har ont om utrymme kan du överväga en kombinerad dusch och badkar eller ett hörnbadkar.

 Kom ihåg att varje centimeter räknas, så tänk kreativt och välj möbler som kan tjäna flera syften.