Att välja och designa dusch & badkar för badrummet kan vara en av de känsligaste delarna av hela processen med att renovera ett badrum.

Här har vi samlat lite information som kan komma till användning i ditt val av, och mellan, dusch & badkar. 

Undvik badkar som inte används 

Funderar du på att välja ett snyggt badkar till ditt nya badrum? Se först till att du kommer att använda det. Även om badkar ibland är väldigt inne är det också en väldigt bökig och dyr sak att byta ut i efterhand. 

Även om ett badkar kan vara väldigt funktionellt så fyller det inte något egentligt syfte om du inte badar i det. Det är självklart en smakfråga, men många föredrar nog en duschkabin istället för badkar om det enbart används för att duscha. 

Välj en dusch som passar utrymmet 

På senare tid har duschar även de blivit något av en modesak. En mer modern stil med stora ytor, takduschar och nischer i badrummet har blivit populärt. 

Innan du skenar iväg med duschutrymmet bör du tänka igenom hur det förhåller sig till rummet i övrigt. En alldeles för stor dusch i ett i övrigt litet badrum kommer troligtvis inte imponera, utan riskerar att bli opraktiskt. 

Vidare så kostar själva duschutrymmet vanligtvis mer än vad man kan tro. Det kan därför vara klokt att välja mer etablerade lösningar och undvika större ingrepp i väggar & tak i badrummet. Med det sagt bör du välja duschtillbehör, blandare med mera av mycket god kvalitet, då de vanligtvis har en avsevärd livslängd. 

Konstruera en duschvägg om möjligt

Även om det självklart är en smakfråga är nog de flesta överens om att en duschvägg ser betydligt mer modernt ut än ett duschdraperi. Ska du renovera badrummet kan det därför vara klokt att tänka igenom hur en duschvägg kan konstrueras på bästa sätt. 

En duschvägg tar inte mycket plats, men behöver i vanliga fall 2-3 fasta punkter. Om du har möjlighet så bör du konsultera med en hantverkare på förhand för att säkerställa vad som är den optimala placeringen för duschen & hur duschväggen bör konstrueras.